III. HÁLAADÁS
Kuponmánia – Munkamániások – Az éhenhalás veszélyei – Pulykák – Hálaadás – Alkoholvásárlási jogosítvány – Shogo, a láthatatlan – Vacsora
A hálaadás
csodálatos ünnep, mégpedig számos okból.
Először is megvan
az a jótékony hatása, hogy elodázza
a karácsonyt
(...) a karácsonyi őrület hagyományosan
november utolsó
hetében lángol csak fel.
Ráadásul a
hálaadás
megőrizte tisztán ünnepi jellegét, alig-alig
mocskolja be a kereskedelem
szennyes mancsa. Nem
kell képeslapokat
küldeni, fákat állítani (...). Hálaadáskor
az ember csak ül
az asztalnál és megpróbál a hasából
strandlabdát
dagasztani.
Bill Bryson: Jegyzetek
egy nagy országból
Vacsora után az amerikaiak kedvenc hétvégi
szórakozásának hódoltunk: felhoztuk a már
három napja a postaláda mellett heverő Boston Globe-ot
és kivettük belőle a fél kilós hirdetési
mellékletet és néztük, mi, hol akciós.
Hasonlót már tettünk szerdán is, és akkor
elmentünk mindenfélét venni a központba, ahol tőlünk
szó nélkül elfogadták a Metró újságból
kivágott 20%-os árengedményre jogosító
kupont, miközben a másik pultnál vásárló
fickótól nem. Vicces módon, a mi eladónk,
aki kisfőnök lehetett elmagyarázta a másik férfinek,
miért NEM tudja tőle elfogadni a kupont (amit fél perccel
KÉSŐBB tőlünk szó nélkül elfogadott). A
vásárlás előtt meg fotóztunk egy kicsit a város
közepén levő parkban, néztük a havat, ill. a mókusokat,
akik nem igen bújtak elő a hidegre való tekintettel.
Anikóval nagyon meglepődtünk, hogy itt Hálaadáskor
mindenki lelép, senki se tart órát, illetve ha
megtartanak valamit, az előadó szól, hogy az óra
meg lesz tartva, de ő nem lesz ott. Csak úgy, a miheztartás
végett. 2001-ben ezért majdnem éhen haltunk, mert
Hálaadáskor sétáltunk Boston belvárosában,
és megéheztünk, de semmi se volt nyitva, hosszas keresés
után korgó gyomorral találtunk egy pizzaárust,
aki előtt hosszú sor kígyózott: hozzánk hasonlóan
tájékozatlan külföldiek próbálták
csillapítani éhségüket. Azért is volt
meglepő, mert itt majdnem mindig nyitva vannak a boltok, vendéglők,
kávézók. A nagyáruházak este 11-ig nyitva
vannak, akárcsak a ruhaüzletek. Kávézót
eddig alig láttunk zárva. Nem úgy Hálaadáskor.
Ez olyan, mint itt a Karácsony. Mindenki haza megy, a rokonok összejönnek
és pulykát esznek.
Tavaly az éhenhalás után egy másik nehézséggel
is szembesültünk: süteményt kellett venni, mert
akkor hivatalosak voltunk a hagyományos, hálaadási
vacsorára. Az is nemzetközi volt, magyarok (mi ketten), oroszok,
olaszok vették rajta részt. Mi vittük süteményt,
de nem volt semmi nyitva. Hosszas keresés után találtunk
egy cukrászda félét, ahol horribilis áron adtak
tortát. A fickó, aki csomagolta, először a 12 szelet
tortát 12 műanyag edénykébe akarta betenni, de tiltakoztunk,
mert csak kettőnknek összesen csak négy karunk van. Lehet, oda
polipok járnak vásárolni, nyolc karral biztos könnyebb.
Utána megpróbálta beerőszakolni egy nagy edénybe
a tortákat. A torta ugyebár összenyomható... Végül
nagy nehezen megoldotta a feladatot, mi is mehettünk vacsorázni.
Persze úgy, hogy én otthon hagytam a címet. Be kellett
menni az egyetemre, telefonálni Oráéknak, hogy hol laknak,
aztán vissza. Ők is éhen haltak. Ahogy egykor
a telepesek, akik kitalálták a Hálaadás ünnepét.
Mivel, részben az indián segítség miatt nem haltak
télen éhen, ősszel a bőséges termésből megvendégelték
az indiánokat is, akik mindenféle fertőző betegséget
is összeszedtek a buliban. A Hálaadás Lincoln óta
nemzeti ünnep az Államokban, eredetileg november utolsó
csütörtökjén tartották, ma azonban már
november negyedik csütörtökjére esik. Kanadában
viszont októberben adnak hálát.
Idén a pulykaünnep nálunk volt. Ilyenkor minden
boltban gigászi "dromedárokat" árulnak, az újságok
tele vannak pulykafotókkal, egyes bio-boltok pedig "boldog" pulykákkal,
akik kiválóan érezték magukat egész
életükben, szabadon futkároztak és ezért
sokkal többe kerülnek, mint bármilyen másik szárnyas.
De milyen megnyugvás egy boldog pulykát enni!
Kedden a konyhában már nagy sürgés
forgás volt. Jon lelkesen készítette a krémeket,
mártásokat, édességeket. Hálaadáskor
a pulyka mellett sütőtököt is esznek, meg bogyót,
a baljós nevű tőzegáfonyát.
Szerdán felajánlottuk, hogy segítünk
a pulyka további elkészítésében. Jon
viszont már majdnem elkészült, reggel 6.30-kor felkelt,
hogy a megtömött pulykát betegye a sütőbe (a madár
tömetlenül 8 kg volt), ránk csak az édesburgonya
hámozása jutott. Meg is hámoztuk. Meg lettem róva,
miért vágom olyan apróra (ahogy a krumplit szoktam),
úgyis törve lesz. De ezt nekem honnan kell tudnom? Azért
volt nehéz hámozni az édesburgonyát, mert jóval
nagyobb, mint a krumpli, és nehezen tudtam megtámasztani a
kezem.
Kora délután jött a vendégsereg,
egy japán, egy koreai és egy amerikai (olasz), aki sokat
segített Jonnak a pulyka-gyártásban. Csak egy orosz
hússaláta hiányzott az asztalról ahhoz, hogy
komplett legyen a Rejtő-regény.
A madár ekkor már békésen feszített
az asztal közepén. Gyönyörűen nézett ki.
Volt hozzá édesburgonya püré (olyan, mint a krumplipüré,
csak édesburgonyából készül és
ezért édes, s olyan a színe, mint a sütőtöknek),
húsléből készült szósz, amivel az
ember a hús szárazabb részeit öntözi, húskeverék
(hús, zöldség, osztriga), gomba (valami nagy gomba, amin
zöldségek vannak) és egybe tálalják,
majd a szokásos édesség a végen. Nagyon finom
volt, de meg hetünknek is sok volt az állat (én meg
nem mertem magam elengedni, mert Anikó mindent lát). Mi
vittük a bor, chileit és portugált választottunk
hozzá (mert viszonylag olcsók voltak), de nagy sikert arattak.
A bor megvásárlása korántsem volt
könnyű feladat, mert Amerika fura ország. A törvény
itt kimondja (és még gondolom, sok más helyen is), hogy
kiskorúnak nem lehet szeszesitalt és dohányárut
eladni. A nagykorúság itt, legalábbis szeszileg
és elméletben, 21 éves korban kezdődik. Ezt mindenütt
gondosan betartatják, s az alkoholtartalmú ital vásárlásakor
fel kell mutatni valamit, ami igazolja a vásárló
korát. Az se baj, ha a vásárló 90 éves,
a szabály az szabály. Láttuk többször is,
hogy az idős bácsika/nénike reszketeg kézzel mutatja
fel a jogosítványát, hogy ő már elég felelős
ahhoz, hogy mérgezze (?) magát. Ezen a procedurán
vendéglőkben is át kell esni, jajj annak a vendéglátóipari
egységnek, ahol ezt nem teszik. És jaj annak, legalábbis
a hitelkártyájának, aki vendéglőben bort iszik.
Nem is minden üzletben lehet szeszesitalt vagy füstölnivalót
kapni. Ahol meg lehet, ott, legalábbis ebben az államban, hétvégente
tilos árusítani. Ilyenkor egy nagy fekete műanyaggal letakarják
a polcot. A szabályozás államonként eltérő,
de általában szigorú.
A szeszt nem lehet az utcán vinni vagy inni, nehogy
már valaki rossz példával járjon elől!
A piát be kell burkolni egy papírzacskóba. Így
a papírzacskó segít megmutatni, hogy ki is vett alkoholt.
Egyes helyeken, például parkokban külön tiltják
a szesz bevitelét is. Ugyanúgy, ahogy egyes helyeken vannak
nuclear free zónák, úgy itt
alcohol free
területeket találni.
Szóval, ha valaki vett szeszt, igya otthon. Miután
igazolta a nagykorúságát. Mivel személyi
igazolvány nincs, az igazolás a jogosítvánnyal
történik. A jogsin ugyanis rajta van a születési
év. Ha valakinek esetleg nincs jogsija, igazolhatja magát
útlevelével is, bár általában itt nagyságrendekkel
több embernek van jogosítványa, mint ahány
külföldre ment. Ha valaki megrögzötten technikai
analfabéta és az egyes préri-államokban a gépjárművezetői
vizsgához megkövetelt 500 métert se tudja levezetni
vagy nem akar kocsiba ülni, akkor kiválthat olyan jogosítványt,
amivel nem lehet autót vezetni, csak mondjuk pálinkát
venni.
Az emberek persze isznak. Csak bonyolultabb hozzájutni.
Ezért egyesek inkább szúrják magukat. Vagy
valami ilyesmi.
Az ebéd utáni társalgás nehezen
indult, a japán-koreai páros nem szólalt meg,
Anikó se egy szószátyár teremtés, Jon elmélyülten
nézett, Diana, az olasz pedig beszélt. Ez így kellemesen
eltelt úgy 6-ig. Aztán megnéztünk egy filmet,
a koreai elment, Jon telefonált egyet, amitől depressziós
lett (de öngyilkos - szerencsére - nem), de mindent összevetve
jó volt a pulykaevés.
Az volt a legmeglepőbb, hogy ezen a napon, amikor még
a súlyosan antiszociális egyének is családi
körben eszik a pulykát és veszekednek a rokonaikkal,
még ekkor is találtunk pár lelkes embert az egyetemen.
Igaz, az embereknek más a viszonyuk az egyetemhez, mint otthon.
Az egyetem szó szerint második otthon, Shogo, az egyik
japán fiú a lakásból néha ott alszik egy
heverőn az irodájában, a sportpályán zuhanyozik
és a szobájába rendeli a pizzát.
Shogo lakik a legkisebb szobában. Szobája egy
ágyból, szekrényből és egy talpalatnyi földből
áll. Ez utóbbira teszi a cipőjét, ha lefekszik.
Shogo reggel korán kel, este későn fekszik. A Magazin utcába
csak aludni jár. Persze, akkora szobában sok egyebet
nem is lehet tenni. Állandóan a tanszéken van japán
barátaival, ott van a papucsa és a Nintendója is.
Reggelente bezárkózik a fürdőszobába és
ott harákol. Társaságban nem illik orrot fújnia,
ezért aztán minden ilyesmit reggel intéz el. Addig
biztos gyűjtögeti. Aztán áll a kádban és
a lakás - szerintem az utca is - visszhangzik a hörgéstől,
harákolástól. Ilyen lehetett egy tüdőszanatórium.
Csak halkabb. A Magazin utca lakói közül Shogót
láttam a legkevesebbet, ám hallani annál többször
hallottam.
Az egyetemen teljesen normális dolog este tízkor
(éjfélkor, hajnalban, reggel nyolckor, akár vasárnap
is) embereket találni a gépteremben, amint valamit számolnak,
írnak, interneteznek. Sokszor nem azért, mert otthon, a
koleszben nincs gép, internet (van), hanem a társaság
kedvéért. És sokkal jobb dolog az egyetemi billentyűzetet
leenni majonézzel, mint a sajátot.
Az is megszokott, hogy, egyes társaságok a tantermekben jönnek össze beszélgetni vagy valamilyen stratégiai játékot játszani. Ülnek egy asztal körül és hajnalig építik birodalmaikat. Néha már nem is könyvből játszanak, hanem laptopon. Ha megéheznek, szintén rendelnek valamit mobilon. Jön a pizzafutár és visszacsörög, hogy itt van, engedjék be. Az egyetem non-stop, de esténként diákigazolvánnyal lehet bemenni, van pár berendezés, amin le kell húzni a diákigazolvány mágnescsíkját és nyílik az ajtó. Vagy a jótét lelkek kinyitják az ajtókat. Ilyenkor a tanszékekre csak az oda tartozó diákok tudnak bejutni. 2001-ben a Harvardon Anikóval és öccsével, Előddel rakott krumplit gyártottunk. Mivel a kollégiumi szobáknak nincs konyhája, vannak közös, társalgóból, konyhából álló, jól felszerelt helyiségek, amiket el lehet kérni összejövetelek céljára. Itt az egyetlen veszélyt a fridzsiderben felhalmozódó dolgok jelentik. Mivel sok minden felejtődik bennük, az embernek néha az az érzése támad, hogy egyszercsak egy szörny fog kimászni onnan vagy legalábbis elmenekül egy paradicsom.